Haptotherapie; jouw lijf en gevoel.”Wat is het”?

Haptotherapie is een  praktische therapievorm, gebaseerd op de haptonomie. (De leer van het voelen). Bij Haptotherapie Baak Nijmegen doe je vooral fysieke ervaringen op. Dit zorgt voor inzicht vanuit je gevoel. Integratie van denken, voelen en handelen. zie ‘werkwijze’ voor praktische uitleg.

Spanning, stress, vermoeidheid; met haptotherapie je grenzen op tijd herkennen.

Voel je spanning? herken jij je grenzen? Op tijd of te laat? Hoe reageer je in contact met een ander? Kan jij jezelf zijn en jezelf laten zien zoals je dat wil? Kloppen je gedachten met je gevoel? Hoe ga je om met pijnklachten en zorgt dat voor vermindering of verergering van de klacht?
Bij Haptotherapie Baak Nijmegen ligt de nadruk op jouw beleving “in het hier en nu”.
Haptotherapie is gericht op heel de mens. Wat veroorzaakt jouw klachten en wat heb je nodig om verandering mogelijk te maken. Daarbij gaat het erom dat je ontdekt wat bij jou past.
Neem contact op en ervaar kosteloos wat haptotherapie jou kan bieden.

“Zo bijzonder, ik kan me nu open stellen voor mijn gevoel. Dat dit direct invloed heeft op mijn werkplezier en energie had ik niet verwacht!”

Voorbeelden voor haptotherapie:

Lichamelijke signalen geven je informatie op zowel lichamelijk als psychisch gebied.
Twee voorbeelden:
Iemand met nekklachten kan ook letterlijk teveel op zijn nek nemen, of anders gezegd: niet op tijd zijn grenzen voelen of aangeven. Dit al dan niet op tijd voelen van grenzen ervaar je in de therapie. Daarbij helpt de therapeut je, gevoelens en ervaringen te koppelen aan (eventueel belemmerende) gedachten. Zo doe je zelf ervaring op met andere manieren van omgaan met je klacht.
Of: iemand heeft (onbewust), na negatieve levenservaringen, zichzelf beschermd door zich wat af te sluiten voor haar omgeving. Ze heeft het gevoel er alleen voor te staan, geen hulp te krijgen van anderen. In contact met de therapeut kan zij voelen wat in haar lijf gebeurt. Weer vertrouwen krijgen en zich open stellen.
In stapjes oefenen en reflecteren op weg naar meer passend contact!

Haptotherapie: voelen-ontwikkelen-balans

Van cliënten die eerder bij een andere therapie zijn geweest hoor ik dat zij pas door haptotherapie echt voelden wat belangrijk voor hen is. Bij haptotherapie Baak Nijmegen  doe je daadwerkelijk ervaring op met wat jou verder helpt bij je hulpvraag. Daarbij is het (weer) in contact komen met je gevoel, een goed middel.

Onze maatschappij is erg gericht op ratio. Hierdoor kan het gebeuren dat je je af bent gaan sluiten voor je gevoel (of niet meer weet hoe je gevoelens te interpreteren). Het afsluiten gebeurt onbewust, als bescherming, maar veroorzaakt  blokkades die zich op andere manieren uiten. (hoofdpijn, stress, e.d.) in de therapie ontdek je jouw “gevoelsbeweging” (ga je erop af? trek je je terug in jezelf?) en past dit bij wat je wilt?

Gevoelens en lichamelijke signalen merk je misschien niet op tijd op. Door hier niet naar te luisteren kunnen psychische (bv somberheid), of  lichamelijke klachten (vermoeidheid, spanningsklachten) en/of problemen in contact met anderen (relatie/werk, conflicten, eenzaamheid)  ontstaan. 

Tenslotte citeer ik hier graag Anna Terruwe (psychiater, 1911-2004):

“Je mag zijn zoals je bent, om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw wijze, op jouw uur.”

Lees verder op “haptonomie”en “voor wie”.

haptotherapie Baak balans ontspanning stress burn out

Home