Midlifecrisis, man, man, hoe ga jij daar mee om?

Man en midlife.

Je bent man en voelt je al een tijdje niet oké. Je hebt last van stress, spanning of gevoelens van onvrede. Je bent emotioneel minder stabiel. Het voelt natuurlijk niet zo, maar toch heb je al een middelbare leeftijd bereikt. Of misschien hoor jij tot de 30+ers, nog lang niet ‘middelbaar’ en voel je vergelijkbare klachten.
Heb je een midlifecrisis?
Maak een afspraak en ervaar hoe jij je crisis kunt aanpakken.

Wat is een midlifecrisis.

Een midlifecrisis is een emotionele staat van twijfel en onrust.
Een keerpunt in je leven waarin een conflict ontstaat tussen (deels onbewuste) verlangens en je huidige leefwijze. Er kan sprake zijn van gevoelens van onvrede, verkramping, drang tot verandering, verveling of druk.
Je gevoel van eigenwaarde ligt onder druk.
Mannen zijn gewend rationeel en praktisch te werk te gaan. Dit maakt dat gevoelens niet op tijd herkent of weggestopt worden. Tijdens de midlifecrisis komen deze gevoelens (indirect) tot uiting in verschillende  levensgebieden (werk, relatie, opvoeding van kinderen).
Gemiddeld duurt deze periode bij mannen 3 tot 10 jaar.
Mannen rond de 30 vallen officieel nog niet in deze categorie. Toch kampen zij vaak al met bovenstaande problemen.

Midlifecrisis en leeftijd.

Zo tussen de 30 en 40 jaar is een levensfase waarin sprake is van veel veranderingen. Je bent bezig met vragen als ‘blijf ik in mijn huidige relatie?’, ‘wil ik wel of geen kinderen?’, of ‘hoe ga ik verder met mijn studie of carrière?’.
Daarnaast kan de zorg voor werk, je partner of kinderen maken dat je eigen behoeftes naar de achtergrond worden geschoven. Er kan een conflict ontstaan tussen je autonomie en je behoefte naar verbondenheid.
Een avond op stap met vrienden of je storten op het werk en niet stil staan bij wat je voelt, ligt meer voor de hand dan hulp zoeken of onderzoeken waar je gevoelens van onrust vandaan komen. Dit kan een tijd goed gaan, maar evenzo goed lijden tot een gevoelsmatig isolement.
Ongeveer vanaf je 40e levensjaar komt daarbij het idee dat de helft van je leven er al op zit en áls je nog wilt veranderen nu de tijd daar is. Maar wat en hoe? Je kampt met het gevoel: ‘is dit het nou?’. Weg gaan bij je gevoel wordt gevolgd door een gevoel van leegheid, opstandigheid of onzekerheid.
Je bent aangekomen in een fase van zelfreflectie.

Midlifecrisis en zelfontplooiing.

De huidige maatschappelijke normen zorgen voor een druk op je schouders. Het is niet meer voldoende alleen te zorgen voor veiligheid en inkomen. Er wordt verwacht dat je op meerdere fronten ‘je mannetje staat’. De fase van onbezorgd leven is voorbij en daarvoor in de plaats komen sombere aspecten als werkloosheid, verlies (van een ander, maar ook van je eigenheid), of prestatiedruk en hooghouden van je status.
Is er nog iemand die weet en voelt hoe dit voor jou is? Ben je je zelf bewust van de impact op je gevoel?
Bewust stilstaan bij jezelf, waar deze periode om vraagt, biedt kansen. Mannen die goed in contact zijn met hun gevoel én ratio, weten wie ze zijn, wat bij hen past en welke keuzes ze in het leven willen maken.
Ben jij op zoek naar steun voor jezelf? Iemand die je helpt weer stevig in je schoenen te staan? Hou je van een praktische, methodische aanpak gebaseerd op balans vinden tussen voelen en denken? Zet dan nu de stap en maak een afspraak.

 

midlifecrisis haptotherapie Baak Nijmegen