Ervaringen bij Haptotherapie Baak Nijmegen

Ervaringen gemaild door cliënten na het afsluiten van hun behandeling:

Vrouw, 30 jr., last van vermoeidheid, stress, overbelasting.

Het voornaamste doel om te beginnen met haptotherapie, was om weer lekker in mijn vel te zitten. Ik ervoer veel stress, was emotioneel en het voelde alsof ik mezelf verloren had. Normaal gesproken ben ik vrolijk, optimistisch en sociaal van aard. Nu zat ik duidelijk in een flinke dip. N.a.v. een aantal life-events en mijn manier van daarmee omgaan, ging ik volledig over mijn eigen grenzen. Haptotherapie heeft mij geholpen om beter naar mijn gevoel te luisteren. Het echt voelen vond ik in het begin nog erg lastig. Dit omdat ik gewend was dit te negeren, wat doet mijn gevoel ertoe?! Ik sta vaak in dienst van de ander, wil iedereen plezieren en vergeet daarbij mezelf. Dit is iets wat bij me hoort, iets wat me in de weg zit maar tegelijkertijd ook iets is wat ik waardevol vind.

Ik vond het fijn dat ik de tijd kreeg bij haptoherapie om te ervaren welke gevoelens er ontstonden in sommige situaties. Dat ik de ruimte kreeg om mijn gevoelens te verwoorden maar dat ik ook gestimuleerd werd deze op te roepen als het even niet meer lukte. Het duurde even voor ik me volledig voor de behandeling open stelde. Dit kwam door mijn eigen therapeutische achtergrond, waardoor ik nieuwsgierig was naar de werkwijze in plaats van focussen op het effect.

Als ik terugkijk naar de behandeling heb ik er veel aan gehad. Ik ben me beter gaan voelen, kom eerder voor mezelf op en stel grenzen. Nog steeds kan ik te ver gaan in het ‘plezieren’ van anderen en het negeren van mijn eigen grenzen. Ik weet dat ik soms nog teveel rekening houd met anderen, maar ben me hier nu ook van bewust. Ik weet nu dat als ik vanuit mijn gevoel spreek, anderen daar ook rekening mee kunnen houden.
Nu zonder hulp van Titia, blijf ik werken aan mezelf. Wanneer het nodig is, weet ik dat ik altijd weer hulp kan zoeken.
Bedankt, A.

Man, 40 jaar, balans in voelen en denken, persoonlijke ontwikkeling:

Graag deel ik mijn ervaringen op deze site.Ik zal mezelf eerst even kort voorstellen; Ik ben een man van 40, ondernemer, 2 jonge kinderen en onlangs gescheiden. Ik ben erg realistisch ingesteld en sta met beide benen op de grond, geloof in mezelf en sta positief in het leven. Tja, waarom dan haptotherapie?

Ik geloof niet in toeval maar ben wel ‘toevallig’ in contact gekomen met Titia, precies in de fase waarop ik het nodig had. Ik zat in een erg roerige tijd gedurende mijn scheiding en alles wat daarbij kwam kijken, en moest mezelf in balans zien te houden en mijn eigenwaarde weer op pijl brengen. Aangezien ik soms te rationeel en te analytisch in het leven sta, zocht ik meer contact met mezelf, mijn innerlijke gevoel en onderbuikgevoel. Op basis van mijn gevoel kon ik best goed beslissingen nemen of juist niet nemen maar door alle frustraties en beslommeringen door de jaren heen ben ik eigenlijk mezelf een beetje gaan vergeten; wat vind ik nu eigenlijk écht zelf? Ik denk dat ik mezelf behoorlijk heb weggecijferd de laatste jaren om de ander maar gelukkig te maken. Door de jaren heen zijn mijn grenzen aardig overschreden en daar ben ik duidelijk achter gekomen tijdens de sessies met Titia.

Tijdens de sessies zocht ik de confrontaties en grenzen met mezelf en Titia heeft mij daar op zeer bijzondere wijze mee geholpen en handvaten gegeven hoe ik hier in de toekomst beter mee overweg kan. De inzichten die Titia mij heeft gegeven helpen mij nog steeds om dicht bij mezelf te blijven en de focus te houden. Kortom; deze sessies waren voor mij een geweldige ervaring om mezelf pas echt te leren kennen!
Groet M

Vrouw, 66 jaar, pijn op de borst, angst/verdriet:

Op deze manier wil ik jou berichten hoe ik de sessies beleefd heb.
Mijn ervaringen: Ik heb het prettig gevonden en ben blij dat ik die stap gemaakt heb.
In het begin zag ik er erg tegen op,maar jij gaf mij zoveel vertrouwen dat ik me er goed bij voelde.
Na de sessies die ik gehad heb voel ik mezelf weer beter in m’n vel zitten.
Ik heb weer vertrouwen in mezelf en mijn lichaam gekregen en kan de dingen weer beter op ‘n rijtje zetten.
Titia bedankt voor de fijne behandelingen.

Vrouw, 55 jaar, vraag naar verbondenheid, contact, minder afstand/anders voelen in gezelschap.

Mijn ervaringen met haptotherapie en Titia kan ik alleen maar als positief omschrijven.
Ik ben met haptotherapie begonnen omdat ik me niet verbonden voelde, niet met anderen en niet met mezelf. Altijd het gevoel apart te staan en anders te zijn, tekort te schieten, hevig mijn best doend, maar nooit goed genoeg. Bij Titia heb ik geleerd om (weer) te voelen en me open te stellen, maar ook dat het niet altijd hoeft. Dat ik de regie heb en keuzes kan en mag maken.
Nog steeds ben ik (blij) verwonderd over de veranderingen die ik in het afgelopen jaar heb doorgemaakt. Ik had vooraf niet gedacht dat dit eruit zou komen. Dat vind ik zo ongelooflijk mooi. Door middel van aanrakingen, positiebepalingen heb ik ontdekt wat ik prettig vind en wat niet, wanneer ik over mijn grenzen ga en wat ik kan doen om dat niet te laten gebeuren. Maar Titia heeft mij ook de beweging laten zien in het maken van contact.
Ik heb voor nu voldoende “bagage” om zelf verder te gaan, om verder te ontdekken en te onderzoeken. Ik voel me zekerder, minder angstig, kan beter voor mezelf opkomen en mijn grenzen bewaken zonder ook meteen de verbinding te verliezen. Ik kan steeds weer teruggrijpen op de dingen die ik bij Titia heb geleerd.
Titia is warm, hartelijk, respectvol, intuïtief, veilig en zeer vakbekwaam. Ik vond het vooral heel fijn dat Titia zo goed heeft aangevoeld dat ze voorzichtig moest zijn zodat ik het proces in mijn eigen tempo kon doorlopen. Ze heeft steeds mijn grenzen gerespecteerd waardoor ik ruimte en vertrouwen kreeg. Ik mocht er zijn en langzaamaan durfde ik er daardoor ook te zijn. Een veilige omgeving.

Vrouw, 21 jaar, darmklachten.

(Na 4 sessies)
Ik heb de haptotherapie als nuttig ervaren. Mijn darmklachten zijn nog niet verminderd, maar mijn gedachtegang hierover wel. Ik maak me minder druk over de gevolgen en merk dat ik de klacht dan als minder ernstig ervaar.
Ook besef ik nu, dat ik meer op mag komen voor mezelf, bv. in eet situaties.
Ontspannen gaat al een stuk beter.
Ik heb leren luisteren naar wat mijn lichaam aangeeft.
Ik zit nu in een proces van “rennen” naar “leren lopen”.
Ook leer ik nu meer trots te zijn op mezelf.

Vrouw, 51 jaar: vraag naar balans, omgang met emoties, persoonlijke ontwikkeling.

De haptotherapie bij jou heeft voor mij een grote, positieve impact gehad .

Jij hebt mij laten inzien (en voelen, ervaren) dat verbinding en me verbonden voelen met anderen voor mij heel belangrijk, maar ook vaak heel moeilijk is.

Je hebt me door simpele, maar o zo ingrijpende ervaringsoefeningen geleerd om door moeilijke momenten heen te gaan en er niet voor weg te lopen. Dicht bij mijzelf te blijven en de gevoelens accepteren.

Angst, ongemak, pijn en verdriet zijn er nu eenmaal weleens, en het is goed om die gevoelens te onderkennen en jezelf dat moment te gunnen.

Je hebt nog veel meer voor mij opgehelderd en me daarbij altijd een heel positief gevoel, steun en jouw onverdeelde aandacht gegeven.

Bij de laatste sessie kon ik jou vertellen dat ik mij niet meer voel als “iets wat op de aarde ligt”, maar dat ik mij nu onderdeel voel van het geheel.
Ik voel me niet meer zo ongemakkelijk tussen “al die normale” mensen, die mij vast wel “heel raar” zullen vinden.

Ik ben wie ik ben en ik mag er zijn van mezelf. Ben ook blij met mezelf.

Dankjewel dat jij me daarbij hebt geholpen met jouw begrip, geduld en zachte begeleiding.
Ik kan nu echt weer verder!

Vrouw, 20 jaar, vraag naar spannings- en angstvermindering, omgaan met emoties en controle.

Ik kwam bij Titia met een onrustig en vol hoofd. Ik was naar een psycholoog en mindfulness cursus geweest en niks leek te helpen.
Het lukte me niet om mijn emoties een plek te geven. Ik wilde het “onder controle” krijgen. Via een vriendin ben ik op Praktijk Baak van Titia gekomen.
De praktijk heeft een prettige sfeer en nodigt uit om spanning los te laten.
Ik had het gevoel dat ik bijna meteen werd begrepen zonder dat ik heel veel had uitgelegd wat er was.
De manier waarop Titia vragen stelt, geeft veel rust en duidelijkheid. Ze liet mij vooral gevoelens ervaren en opmerken, wat voor veel overzicht in mijn hoofd zorgde.
Titia heeft een hele fijne manier van praten wat mij erg hielp om helder na te denken en gedachten/gevoelens te delen.

Heel erg bedankt nogmaals voor de behandelingen!

Vrouw, 32 jaar, vraag naar stressvermindering, verbinding met eigen emoties, balans tussen aandacht voor zichzelf en de ander.

Bedankt voor de fijne sessies. Het heeft me inzicht en bewustwording gegeven in mijn patronen en gedragingen. Ik heb het gevoel dat ik opener kan zijn en dat helpt bij het maken van keuzes en de omgang met collega’s / vrienden en in m’n relatie. Het voelt alsof ik nu in staat ben om emoties uit het verleden een plekje te geven en te kunnen afsluiten en wat sterker weer in m’n schoenen sta.
Nogmaals dank en wellicht tot een volgende keer, S.D.

Vrouw, 23 jaar, moeheid, somberheid, hsp.

Veel paniekervaringen in m’n hoofd, heftige moeheid en angstige reacties van mij op ‘gewone’ situaties brachten mij bij Titia. Ik ervoer de wereld vooral als overweldigend en onveilig en ik voelde me erg snel afgewezen.

Bij de sessies met Titia heb ik geleerd hoe prikkels (geluiden, kamerindeling, licht) bij mij binnenkomen, hoe ik daarop in kan spelen en hoe ik dat naar mijn hand kan zetten zodanig dat ik minder moe word. Ik heb om leren gaan met hoog gevoeligheid.

Bovenal heb ik geleerd welke impact andere mensen op mij hebben. Ik leerde dat ik contacten en verbinden met anderen erg belangrijk vind en dat ik dat erg gemakkelijk doe. Ik merkte dat als iemand anders zo’n verbinding niet aangaat, of verbreekt, dat ik dat als een extreme afwijzing ervaar. Ik heb geleerd dat dit geen persoonlijke afwijzing is en ik leerde om op een gezonde wijze met mensen verbinding te leggen. Ik leerde regie te houden over m’n eigen gevoel, en niet dat recht aan anderen te geven.

Ik voel me gelukkiger, ik ken mezelf veel beter, ik weet wat me blij maakt, wat ik fijn vind en wat juist niet. Ik heb geleerd om te voelen. Je lijf en je gevoel vertelt je alles over jezelf wat je moet weten. Alsof er een hele nieuwe dimensie aan m’n leven is toegevoegd, en dat is echt geweldig. Bedankt! I.P.

A.M. (Vrouw, 21 jr)

Ik heb ervaren dat ik beter mijn grenzen kan aanvoelen. Ik doe er nog niet altijd iets mee, maar zoiets voelen geeft al wel veel meer een idee van houvast. Ik zie meer in wat voor mij verstikkend is en probeer dit meer en meer te voorkomen in mijn planning.
Het lijkt alsof ik mijn geduld terug gevonden heb en mijn ratio langer bij me kan houden in stressvolle situaties. Wanneer ik in paniek raak, probeer ik nu in contact te blijven met de situatie. Ook hou ik rekening met de ruimte die ik nodig heb, elke dag een beetje. Ik heb ervaren wat belangrijk voor me is zoals slaap en beweging en dat het niet per se slecht is als iets nog niet afgerond is.

v, 53jr (w.m.o. begeleiding)

Dat wat je me op de bank liet ervaren, heeft me enorm veel duidelijk gemaakt.
Vanuit contact met mijn eigen lichaam contact maken met de ander.
Ik ben me hiervan nu bewust en gebruik het in contact met die ander.
vooral in contact met mijn partner . Ik ervaar dat hij nu meer met mij in contact kan komen omdat er ruimte is ontstaan.

Citaten van cliënten:

Ik kan mijn emoties er laten zijn, word er niet meer door overweldigd!

Nu ik mij richt op mijn eigen gevoel, blijkt daar heel veel te ontdekken!

Stapje voor stapje, ontdek ik wat zacht en lief zijn voor mezelf inhoudt…

Overige ervaringen: Consulent ethiek-docent-trainer-Dichterbij.

Twee jaar geleden had Titia mij gevraagd om een themateam over bejegening te begeleiden. Ik was toen onder de indruk van de fijngevoeligheid en
zorgvuldigheid, waarmee zij met cliënten om ging.
Mooi, dat zij nu ook een eigen praktijk begint.
Dat zal vast heel erg goed gaan lopen. Gefeliciteerd!

— — — — — —— — — —— — — — —Ervaringen — — — — — —— — — — — — — — —

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Titia Baak.

Leuk artikel over werkzaamheden van Titia Baak.

Home

moed ervaringen haptotherapi Baak Nijmegen